Известие

Collapse
No announcement yet.

Информация на екран: Температурка и Моментен разход? Възможно ли е?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Информация на екран: Температурка и Моментен разход? Възможно ли е?

Такааа, от няколко дни ми се върти една идея в главата, но не знам как точно може да се реализира.
    Става дума за следното. Искам да си изкарам на дисплей няколко показателя на колата.
    Едното е каква е външната и вътрешната темппература. Колата е с климатроник и си има датчици вън в огледалото и вътре мисля е до кормилото, но как да изкарам стойностите на дисплей?
    Другото е какъв ми е моментния разход. От къде трябва да се вземе тази информация и изобщо възможно ли е?
    Колата е алфичката от подписа, мотора 1.6 ТС.
    СЪДБАТА ПОМАГА НА СМЕЛИТЕ
    сегашната: Алфа Ромео 1.9 JTDm 150 кончета под капака

Датчиците за температурата предполагам са с аналогов изход, тука класическия начин е да се използва някой 8/16 битов микроконтролер с аналогово-цифров преобразувател и дисплей по избор. (И някой умник като мене да напише програмата ).А може би има и разни готови китчета по магазините за електроника. За моментния разход и аз съм се чудел как ли може да се определи. Предполагам, че като се знае налягането в рейката + измерване на времето през което са отворени инжекторите може да се сметне приблизително
    Alfa Romeo 145 1.4 16V TS
    Alfa Romeo 145 1.3 8V Boxer - ex
    Audi A4 1.9 TDI

Comment

Браво колега голям си оптимист !
      Успех с начинанието !
      П.С Сам каза ,че това са температурни датчици ,а не термометри !
      Като го направиш ми кажи как става ,че аз искам да си изкарам
      - външна температура
      -вътрешна темп
      -температура да въздуха който влиза в двигателя
      -температура на двигателя
      Всички тея датчици работят на един и същ принцип !
      Кат се замисля що не си зема направо нова кола ?

Поздрави и успех !
      Alfa Romeo 33 IMOLA 1.4 i.e. 90hp. 1351 cc. 93 г. (907A)

Comment

ееее да колега, мерси че ни каза какво искаш. Много ни помогна. Всеки случай, това не е чак толкова трудно според мен. По разни други форуми, има дори направени такива, и сега правят разработки и за коли като нашите.
        Едва ли този който се е захванал да прави нещо подобно е бил такъв оптимист като тебе. Все пак е много по-дбре да мислим креативно и да създадем НЕЩО, от колкото само да мрънкаме и да недоволстваме от... незнам си какво. Нашата кола никога не е имала проблеми и нищо не е скърцало и не ме е карала за миг да се оплаквам... какво тракало, какво пукало и какво не работело.
        Въпрос на гледна точка и желание за комфорт.
        иииии като не ти харесва, че ги няма тези неща.... ами земи си друга дето ги има, аз си харесвам колата и смятам да си я направя и по-хубава и да и сложа това което искам.

Comment

Емо, според мен малко трудно ще стане самоделка.
          А дали не може да се пригоди от някоя друга кола? Например от БМВ, ФВ и т.н.
          166 2,4JTD 20V Sportronic Edizione collezionisti
          ex 156 2,4JTD; ex 146ti; ex 145 1,6 boxer

Comment

може, но на бравото на баща ми си изкарва външната темп. на дисплея с километрите. Та си мисля, че е възможно. Дисплея ще е някакъв малък и може да се сложи на реда с копчетата за багажника или на някакъв мини дисплей в средата на предното стъкло. Или да замени часовника.... абе варианти има, по интересно ми е възможно ли е да се направи и как може да стане, аз ще се заема с изработването. Или ще помагам, на някой дето по разбира от мен.
            Ето няколко примера цък и цък
            а аз не търся да изкарам всички данни, а само тези на Т и Моментен разход
            Last edited by phoenix; d.m.y г., 17:13.

Comment

Малко се поразрових из манюалите. Измерването на температурата е с терморезистори, общо взето не е кой знае какво да се измерват тия стойности. Обаче за разхода нямам идея. Доколкото виждам от линковете, измерването наистина става, като се вземат сигнали от инжекторите. Или като се чете тази информация от ECU-то направо. Което е най-добрия вариант понеже ще може да се гледат в реално време всички тия параметри, дето ги гледат по сервизите за диагностика Някой колега дали няма да даде малко "тайна" информация за протокола, който се използва от наще мотроници
              Alfa Romeo 145 1.4 16V TS
              Alfa Romeo 145 1.3 8V Boxer - ex
              Audi A4 1.9 TDI

Comment

ще бъде много хубаво ако някой успее да измисли нещо по този въпрос наистина.може и чек контрол за всички системи да се вгради преди запалването
                sigpic
                156 2.0 T.S-155 на 100к км.мойта гордост!

Comment

От Фиат форума споделят , че струва към 160лв., но не намерих информация дали някой е поръчвал. Наистина полезен уред , с хубав дизайн ... Но не знам дали ще пасва за наш'те бегачки
                  Хиляда триста петдесет и един кубически сантиметра сърце ...

Comment

---
                    Last edited by ivan dimitrov; d.m.y г., 16:18.
                    Арфа Ромео 146 1.6 боксер

Comment

за мен ще е по-плезно да гледам температурата и налягането на маслото примерно,от колкото колко градуса било навънка
                      146 Turbo

Comment

---
                        Last edited by ivan dimitrov; d.m.y г., 16:18.
                        Арфа Ромео 146 1.6 боксер

Comment

Може да се използва буксата на РС за чистене на грешки от там се вади всякаква информация свързана с мотора.
                          146 1.6V TS. 147 1.9 JTDmsigpic

Comment

баш нещо такова ми се върти в главата.

Comment

Ами то схемичка лесно може да си намериш в нета, но въпорса е някой софтуера да ти напише. Това дето го предлагат германците от този линк http://www.blafusel.de/misc/obd2lcd_4en.html е доста интересна играчка, а като се разровиш из сайта има и схемички и обяснения и въобще всичко, само софтяа липсва :P А в тая връзка аз да питам конектора на любимите алфички ODB II ли е?
                              The greatest of all scientific hobbies!

Comment

Working...
                              X